Ергономіка кухні - головне питання при облаштуванні житлового простору
Зручна кухня - це територія кожної господині, де відбувається таїнство створення смачної їжі, яку потім всією сім'єю з апетитом з'їдають за невимушеною бесідою. Саме ця частина квартири або будинку відіграє особливу роль в житті кожної людини. Ще за радянських часів саме тут друзі і близькі збиралися за столом, вели розмови, сперечалися, слухали, просто спілкувалися. Питання ергономіки кухонного простору найбільш популярне - від правильності обстановки і загальної функціональності залежить, наскільки зручно, комфортно тут буде готувати і перебувати.
Які принципи правильного облаштування
Серед основних правил виділяють наступні:
- створення робочого трикутника - головним рішенням є облаштування комфортного розташування трьох основних елементів - плити, раковини і холодильника. Вони повинні знаходитися один від одного на відстані, яка буде найбільш підходити господині, щоб не витрачати час на перенесення продуктів, їх миття, чищення, а в подальшому, готування;
- безпека - навколишні предмети не повинні заважати один одному, не допускається захаращення, обов'язковий просторий прохід. В разі виникнення непередбачених ситуацій важливо швидко вирішити проблему, наприклад, якщо сталося загоряння рушники або ганчірки, потрібен швидкий доступ до раковини для гасіння;
- габарити - висота та інші розміри меблів повинні відповідати зросту господарів. Будь-який предмет, який часто використовуєтсья, повинен швидко і легко бути знайдений, а дістати його або прибрати не становило жодних проблем. До нижніх полиць верхніх шаф потрібно діставати без табуретки або спеціальних пристроїв;
- стільниця - про її висоту варто поговорити окремо. Основна робота і приготування відбувається саме тут, тому від правильного вибору залежить комфорт - головним правилом при підборі є наступне: руки згинають в ліктях паралельно підлозі, відстань від долоні до підлоги мінус 15 см буде вважатися оптимальним розміром висоти стільниці;
- розстановка - в залежності від загальних параметрів площі розставити меблі можна лінійним, дворядним, кутовим, острівним або П-образним способами.
Дрібні деталі
Перебуваючи на кухні також важливо правильно визначити місця зберігання продуктів і посуду, грамотно виконати загальні системи складування, грамотно розташувати розетки, освітлення, уникати зайвого декору. В іншому треба покладатися на власні смаки й почуття.
Неважливо, якою буде кухня - ціна може варіюватися від найбюджетнішої до максимально дорогої. Іноді простий гарнітур буде набагато зручнішим у використанні в порівнянні з масивними вишуканими меблями. Але якщо кошти дозволяють, то краще за все орієнтуватися на високу якість і безпеку.